Atina: Policija upala u skvot Skaramaga

Patission 61 & Skaramaga squatNakon prinudnog iseljenja i hapšenja u skvotu Vila Amalija tokom jutra 9. januara, u toku je policijska invazija na skvot Patision 61 & Skaramaga. Jedinice za razbijanje demonstracija su oko 14h provalile vrata i upale u zgradu.

Kratko saopštenje kolektiva skvota Skaramaga:

“Danas (9. januara 2013.) oko 15h došlo je do policijske racije u skvotu Patision 61 & Skaramaga. U to vreme se u zgradi nalazilo sedmoro drugova. Ova represivna osvetnička operacija desila se nekoliko časova nakon (pokušaja) ponovnog zauzimanja Vile Amalija i okupacije sedišta partije Demokratska levica (DIMAR) što je rezultiralo evikcijom, kao i hapšenjem i pritvaranjem oko 150 drugova

Glavni odgovorni za ovaj napad su tripatitna Vlada, policija i NAT (Penzijski fond trgovačke mornarice koji tvrdi vlasništvo nad zgradom). Imaće nas za protivnike.”

Prema infromacijama koje su stigle oko 18:40h, ispred sedišta atinske policije u Aveniji Aleksandras u toku je protestno okupljanje u znak solidarnosti sa ljudima koji su jutros uhapšeni u Vili Amalija (prema izveštajima,  drugovi koji su privedeni u sedištu partije DIMAR su pušteni) kome prisustvuje oko 1,500 ljudi.

U međuvremenu , u skvotu Skaramaga u ulici Patision, sedmoro drugova koji su se nalazili unutar zgrade u vreme policijske invazije sada se drže u marici ispred skvota (još uvek nisu prebačeni u neku policijsku stanicu). Advokatima nije dozvoljen pristup skvotu i do sada niko nije direktno komunicirao sa privedenim drugovima. Policija je nastavila sa pretresom unutrašnjosti zgrade i fotografisanjem prostora koji se u njoj nalaze, a konfiskovala je i nekoliko kompjutera.

Skvoteri su objavili i svoju arhivu fotografija iz zgrade, objašnjavajući na taj način ukratko svoje različite aktivnosti, kao odgovor na policijske i lešinare iz masovnih medija koji neće oklevati da ih prikažu kao “kriminalce”; slike koju su drugovi objavili možete videti ovde.

Informacija od 21:02h – Nakon što su satima držani kao taoci u policijskoj marici, svi privedeni drugovi iz skvota Skaramaga odvedeni su u policijsku stanicu Omonija.

***

10.1.2012.

Uhapšeni tokom jučerašnje evikcije skvota Skaramaga su pušteni. Njih šestoro čeka suđenje 24. januara 2013., a sedmi drug (maloletnik) će verovatno sutra, 11.01., proći postupak. Osmi drug, koji je juče uhvaćen na ulici, pušten je jutros bez ikakvih optužbi.

(više informacija o ovim dešavanjima kako budu pristizale)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *